News

Geschreven op 26/08/2019
Het einde van de invoer is in zicht! Bijna 600.000 registraties...
Geschreven op 20/11/2018
Shape of Flute not determined by Sound toll   Mogens...
Geschreven op 15/10/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 12 oktober 2018 Op vrijdag 12 oktober...
Geschreven op 14/06/2018
De Sontttol in het nieuws. Op 14 juni werd Jan Willem...
Geschreven op 14/06/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 24 april 2018 Op dinsdag 24 april was...
Het einde van de invoer is in zicht! Bijna 600.000 registraties van doorvaarten zijn door de vrijwilligers ingevoerd, waarmee we nu bijna aan het einde van de invoer zijn gekomen. Om dit te vieren met de vrijwilligers zijn we naar Helsingør, het epicentrum van het project gegaan. We waren daar de gast van de Nederlandse ambassadeur in Denemarken, en de gemeente Helsingør, waar het tolkantoor heeft gestaan waar schippers eeuwen hun tol hebben afgedragen aan de Deense koning.
In het nieuwe scheepvaartmuseum daar kregen we een rondleiding van de conservator, gevolgd door toespraken van Erik Gøbel, Siem van der Woude en Jan Willem Veluwenkamp.
button wit stro
 
's Middags zijn we wezen zeilen op de Sont met de schoener 'Zar', een fantastische ervaring. Daarna was om half vijf de symbolische afsluiting van het project in het gemeentehuis van Heslingør.
 
Na een toespraak van Benedikte Kiær, de burgemeester van Helsingør, gevolgd door de scheidend nederlandse ambassadeur Henk Swarttouw werd het project symbolisch afgerond door het overhandigen van een klomp, geschilderd in de kleuren van de Deense vlag aan de burgemeester, en door de burgemeester te benoemen als eerste 'Ambassadør' van Sound Toll Registers Online.
 
Daarna hebben we gezamenlijk het glas geheven, en geproost op de digitale beschikbaarheid van deze belangrijke historische bron, die behoort tot 'Unesco's Memory of the World registers'! 's Avonds werden we aan tafel genood door de nederlandse ambassadeur, en hebben genoten van zowel de maaltijd als de diverse begeleidende toespraken.
 
's Zaterdag hebben we gezamelijk nog kasteel Kronborg bekeken, waarna de bezichting werd afgesloten door drie saluutschoten, speciaal voor ons,  door de kanonnen van Helsingør! 's Middags was er gelegenheid om de 'Sundtoldmarkedet', de Sonttolmarkt te bekijken die daar werd gehouden, of met de pont over te steken naar Zweden, of deel te nemen aan een rondleiding in Kopenhagen. Zondag was de terugreis.
 
We kijken terug op een zeer geslaagde excursie! De vrijwilligers waren zeer ingenomen met deze reis, en de wijze waarop we in dit project onze waardering voor hun bijdrage hebben kunnen uitdrukken.
 
De STRO vrijwilligers bij kasteel Kronborg