News

Geschreven op 26/08/2019
Het einde van de invoer is in zicht! Bijna 600.000 registraties...
Geschreven op 20/11/2018
Shape of Flute not determined by Sound toll   Mogens...
Geschreven op 15/10/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 12 oktober 2018 Op vrijdag 12 oktober...
Geschreven op 14/06/2018
De Sontttol in het nieuws. Op 14 juni werd Jan Willem...
Geschreven op 14/06/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 24 april 2018 Op dinsdag 24 april was...

Sonttol vrijwilligersdag, 16 november 2017

Donderdag 16 november was er een bijeenkomst voor de vrijwilligers van het Sonttolproject, STRO (Sound Toll Registers Online). Ditmaal in Harlingen, een stad met een rijke maritieme geschiedenis. We waren er te gast in het gemeentemuseum ‘Hannemahuis’, centrum voor Harlinger cultuur en historie.

Doel van de dag is met name het onderlinge contact tussen de vrijwilligers, die vooral thuis hun vrijwilligerswerk doen. Zo’n veertig vrijwilligers kwamen naar Harlingen.

Na een welkomstwoord van Hugo ter Avest, directeur van het museum werd het programma geopend met een korte inleiding door Siem van der Woude, één van de initiatiefnemers van dit project. Hij was blij te kunnen meedelen dat na een periode van onzekerheid nu duidelijk was dat de financiering rond is waardoor het project afgerond zal kunnen worden. Een presentatie over de ‘stand van zaken’ van het project door Ubo Kooijinga, coördinator van het project maakte duidelijk dat het project vol onder zeil ligt. Momenteel is bijna 2/3 van de database met doorvaarten van voor 1634 ingevoerd, en wanneer we het huidige tempo weten te behouden verwachten we het vrijwilligersproject eind 2019 af te ronden.


Mogens Jensen, o.a. vrijwilliger uit Denemarken, bracht een boeiend verhaal over de geschiedenis van de Sonttol, en de dagelijkse werkwijze in het Tolkantoor in Helsingør. Hier is zijn lezing te vinden: Lezing Mogens Jensen

Ter afsluiting vertelde Hugo ter Avest over de ontwikkeling van Harlingen, die met name werd gedomineerd door de verschillende havens.

Na een kort bezoek aan het museum, waar veel interessants te vinden is over Harlingen, genoten we gezamenlijk van een lunch. Terwijl er druk werd gepraat en ervaringen werden gewisseld liet een ieder zich de lunch goed smaken.

Na de lunch toog het gezelschap gezamenlijk naar de haven, waar druk wordt gewerkt aan een replica van het schip, een ‘jacht’, waarmee Willem Barentsz probeerde de doorvaart ‘om de Noord’ te vinden naar het Verre Oosten. In Harlingen wordt al geruime tijd gewerkt aan een replica van het jacht. Op de werf wachtte ons een verrassing: één van de vrijwilligers bleek namelijk de 10.000ste bezoeker te zijn.

Hij werd daarom getrakteerd op een bos bloemen en een tas met inhoud. En ook was er aandacht voor ons project, de Friese pers wist het in een aantal kranten te vermelden en ook ‘Omrop Fryslân’ besteedde er aandacht aan.
Op de werf werden we rondgeleid, en kregen we de verhalen te horen over de heenreis, het verblijf en de terugreis van de bemanning, en de bouw van het fraaie schip in wording, waarvan de romp de voltooiing nadert.

Bij het vertrek van de werf werd het gezelschap opgesplitst in een aantal groepen. Onder begeleiding van een ‘Harlinger’ werd een rondwandeling gemaakt door de stad, waarbij verschillende aspecten van het Harlinger verleden werden belicht door de begeleiders. Na deze boeiende, nu en dan koude excursie toog het gezelschap naar de warme vertrekken van een restaurant aan de Noorderhaven, waar we gezamenlijk dineerden. Een heel boeiende en geslaagde dag!

Links naar de pers:

Omrop Fryslân: https://www.omropfryslan.nl/nijs/771279-10000e-besiker-barentszwerf-harns

Harlinger Courant: http://www.harlingercourant.nl/nieuws/harlingen/10-000e-bezoeker-willem-barentszwerf/2/7286

Meer foto’s:

https://drive.google.com/drive/folders/1zOJPOP7BoKFT0Gs5OQOhBT2PhYTxGG_4  

https://photos.google.com/share/AF1QipNF2ACN0JGoST3vmlak0LDIajgQhJ832GIVkdjT_fne6iPVijU3hoWO0WGwd_VYyA?key=T3E5YjhkNUg4NktMRjVsWUhkQmlVRVVaaDA4eFB3

Nog meer foto’s (met dank aan o.a. Jaap Wolterson):