News

Geschreven op 26/08/2019
Het einde van de invoer is in zicht! Bijna 600.000 registraties...
Geschreven op 20/11/2018
Shape of Flute not determined by Sound toll   Mogens...
Geschreven op 15/10/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 12 oktober 2018 Op vrijdag 12 oktober...
Geschreven op 14/06/2018
De Sontttol in het nieuws. Op 14 juni werd Jan Willem...
Geschreven op 14/06/2018
Sonttol vrijwilligersdag, 24 april 2018 Op dinsdag 24 april was...

Sonttol vrijwilligersdag, 21 april 2017

Vrijdag 21 april was er een bijeenkomst voor de vrijwilligers van het Sonttolproject, STRO (Sound Toll Registers Online). Ditmaal in Kampen, stad aan de monding van de IJssel. De start was in de Gouden Zaal van het Stedelijk Museum van Kampen met koffie, thee en een Kamper Slof.

Doel van de dag is met name het onderlinge contact tussen de vrijwilligers, die vooral thuis hun vrijwilligerswerk doen. Zo’n veertig vrijwilligers kwamen naar Kampen, om te luisteren naar de verhalen, en om deel te nemen aan de verschillende activiteiten.

groepsft3Na een welkomstwoord van de directeur van het museum werd het programma geopend met een presentatie over de ‘stand van zaken’ van het project door Ubo Kooijinga, coördinator van het project. Momenteel is ongeveer de helft van de database met doorvaarten van voor 1634 ingevoerd, en wanneer we het huidige tempo weten te behouden verwachten we het vrijwilligersproject in 2020 af te ronden. Helaas is momenteel nog onduidelijk of voldoende financiering kan worden gevonden voor de komende periode. Jerem van Duijl, promovendus te Leiden, maar ook Sonttol-vrijwilliger, gaf vervolgens een lezing over de geschiedenis van de Hanzesteden rond de IJssel, factoren die van invloed zijn geweest op het oplevingen en neergang van hun deelname aan onder andere de vaart op de Oostzee. Na deze presentaties werden de vrijwilligers rondgeleid in het Kamper Stedelijk Museum, waarbij ook de maritieme historie van Kampen aan bod kwam.groepsft2

Vervolgens een wandeling vanaf het museum naar de ‘Koggewerf’ waar we gezamenlijk van een lunch konden genieten, met heerlijke geroosterde zalm, haring en poon. Het middagprogramma werd geopend door een verhaal over de maritieme geschiedenis van Kampen, met speciale aandacht voor de vaart op de Oostzee, en het scheepstype de Kogge, een type schip wat zeer veel gebruikt werd voor o.a. de handel op het Oostzee gebied. Na deze introductie volgde de bezichtiging van een replica van de kogge, een nagebouwd exemplaar, die sinds enkele jaren in Kampen haar thuishaven heeft. Een boeiend, fascinerend schip met een lange historie!

Hierna vertelde Mogens Jensen, vrijwilliger uit Denemarken het smeuïge verhaal over de Deense koning Christaan I, die o.a. in Kampen geld kwam lenen. Zou de profijtelijke overeenkomst die verschillende steden sloten m.b.t. de tolbetaling, in ruil voor een lening aan de Deense koning, er toe hebben geleid dat schippers uit andere steden tijdelijk ‘verhuisden’?

Bert Looper, directeur van Tresoar, maar in eerdere functies zeer nauw betrokken bij de IJssel-regio gaf vervolgens een kijkje in de ‘Hanze’. Wat was nu die Hanze, wat betekende deze ‘structuur’ en met name voor de IJssel-regio.

stuurhutEn na deze boeiende verhandeling vertrok het gezelschap naar ‘De Veerman van Kampen’, een schip wat een korte tocht over de IJssel en omgeving zou verzorgen. Tijd voor een drankje, en daarna volgde het smakelijke diner aan boord van het schip! Een zeer geslaagde dag.

 

 

Links naar de presentaties:

Mogens Jensen: Christian I in Kampen

Ubo Kooijinga:    Stand van zaken

 

DSCN0067

 

DSCN0074

 

werkplaats

 

koggeschip